Saturday, November 30, 2013

viva lango pili air

Assalamualaikum...

first time melanggo pili air depan rumah ketika membawa kerete
perasaan, cuak, terkejot, takot

dah dekat 3 tahun x bawak kerete... tetibe bawak...
paham2 je lah...
bawak kat jalan ok,
parking yang x ok...
da tak pandai agak da...

hurm...

menangis~~~

pengalaman fara... chaiyok!

Saturday, November 2, 2013

Hikmah

Assalamualaikum... selamat pagi


Senyum, sambil tarik nafas dalam dalam. Sudah sekian lama aku mencari hikmah disebalik mendung hitam yang aku keluhkan selama ini.

Aku seperti tak percaya pada qada' dan qadar yang aku hafal selama ini... hafal sekadar hafal, dan bukan mendalami erti sebenar dengan beriman dengan qada' dan qadar.

Ironinya sudah hampir 3 tahun aku putus dengan ex bf aku, dan ya. Beberapa bulan lepas aku masih lagi menyalahkan takdir, menyalahkan diri aku, menyalahkan semua sekeliling aku, mengeluh dengan semua yang berlaku, cemburu dengan sekeliling aku, mengintai disetiap senyuman miliknya yang aku iktirafkan ia milik aku. 

Hahaha... Aku tamak.

Tapi setelah pada suatu hari (macam ayat karangan SPM hahaha) aku menerima sepucuk surat interview tawaran pekerjaan yang memang aku nantikan sejak tamat peperiksaan SPM yang merupakan antara cita cita utama aku, (setelah cita cita pramugari direject. hahaha) aku terpangil untuk berfikir.


Kalau aku masih bersama dia, pasti tiada harapan untuk aku diterima bekerja dengan pasukan ini. Sebabnya, confirm waktu ini aku sudah mempunyai cahaya mata. Hahaha... (kemungkinan aku yang berkahwin dulu melangkah bendol along adalah sangat tinggi hahahhaha) peluang untuk orang yang sudah berkahwin adalah amat tipis, lebih lebih lagi yang sudah beranak.

Kamis 21 nov ni ada last interview, kalau lepas last interview ni. dapat la keje idaman untuk meneruskan legasi dari zaman atok2 ku.. in shaa Allah... doakan kamik... ^_^

Rupanya inilah hikmah disebalik air mata yang mengalir 17 januari 2011 dulu... Allhamdulillah Ya Allah... Terima kasih ya Allah.. tiada apa yang dapat aku ungkapkan melainkan rasa syukur yang tak terhingga...  

Buat umi abah, terima kasih... kerana sentiasa memberi sokongan kuat pada angah, yang...aku tak boleh nak gambarkan apa yang aku rasa pada mereka... tidak tergambar dengan kata kata. Yang angah sangat pasti adalah angah terlalu sayang umi abah. Noktah.


Buat ex, en Mohd fadlullah Syah, (ok nama penuh... hahahha) orang nak bagi tahu yang orang da betol betol redha dengan apa yang terjadi, so... orang doakan awak dengan keluarga awak bahagia hingga ke jannah. in shaa Allah. 

Thanks untuk semua memori, dan dengan ini org akan tutup terus buku antara kita (ok mengaku dalam 2 3 bulan yang lepas masih mengharap awak lagi... hahaha.. keje gile.. laki orang oi... hahaha) Nanti kalau ada rezeki orang naik pelamin... org jemput ye... hehehe...

buat puan natasha, Fara mintak maaf sangat sangat sebab ada hati pada suami kamu... janji tak buat lagi dah, hari tu last... hahahhaha.... dan fara doakan semoga anak kamu cepat sihat.. in shaa Allah... (tapi harap harap la dia tak baca blog fara kan.. hahahha)

Jadi, jom mulakan hidup yang baru... new me...







Sunday, October 27, 2013

apa nak buat hari ahad?

Assalamualaikum semua,


Apa kita nak buat hari ahad yang sangat malas ni ye kawan kawan? Ni antara cadangan yang fara nak cadangkan kat kawan kawan...

Pertama! kita boleh meringankan beban mak kita untuk tolong mengemas rumah yang bersepah.



kedua, kita boleh tolong tunjuk skil memasak kita, bile lagi nak practicekan, nanti tak ada la bila kawen baru nak terkial kial pulak.. hhuhuhuhu

ni status propa kat fb

ni pulak pic hasil lbh kurang la....(pic ni.. pic google, pic sendiri x ley amek.. hp ntah kenape) memang betol3 masak ok... bukan tuang je... hahahhahha.

ketiga, kita pungut la semua baju baju kotor... dan basuh, aje... da berlonggok macam gunung kinabalu tu.. huhuhu (yang ni digalakkan membuli adik, suruh je die buat... macam Fara. hahahha)

ni pic meesin basuh kan? hahahhaha


keempat, kalau semua kerja sudah siap, boleh la kita duduk depan tv, layan nona, sangat keperempuanan kan... hoyeh!!!!!

bajet gambo keperempuanan sangat.. hahahhaha...


kelima, tido. hahhahhaa

sekian....



Monday, October 7, 2013

luahan hati s2

Assalamualaikum.

Bila aku da buat tajuk luahan hati ni, kompem la kes meluahkan rasa yang terpendam dipendam memendam ni. hahaha...  So, hari ni nak cerite pasal kes di tempat kerja. Huh!!

Sejujurnya, kerja aku senang. Hanya ishtihar hasil tangkapan nelayan sahaja. setiap hari aku akan buat kerja yang sama

nelayan datang
bg ic,bg resit belian minyak, bg resit jualan. (hasil tangkapan ikan hari itu)
aku ishtihar (key in dalam komputer)
pulang ic
kerja selesai.

Senangkan... masalahnya datang bila.

ic rosak.
tak bawak ic
resit bukan dalam bahasa melayu mahupun english
tiada cop tempat jualan.(nama kedai)
tiada tarikh 
resit kosong, ada harga sahaja, tak ada nama ikan.
tiada resit belian minyak
dan tak ade internet.

bab ic rosak, ni senang, aku suruh die buat ic baru ade cop semua, aku ishtihar kan atas nama aku la. satel. 

tak bawak ic. sila balik dan amik ic anda. hahaha

resit bukan dalam bahasa melayu mahupun english. tiada cop tempat jualan.(nama kedai) tiada tarikh resit kosong, ada harga sahaja, tak ada nama ikan.yang 4 sekawan ni pulak, sepatutnya... aku tak boleh ishtihar, aku kene suruh die orang balik dan lengkapkan semua yang tak lengkap tu.

tapi disebabkan aku mempunyai belas ehsan yang amat tinggi, maka selalunya aku akan ishtiharkan juga. aku tolong tuliskan tarikh mahupun nama ikan. Kadang kadang rase macam menipu pulak, entah betol ke tidak tu resit hari ini, ataupun betol ke ni hasil jualan dia? ke die beli resit kawan dia? dan macam macam lagi. Aku kan orang yang jujur... hahaha

Lagipun kesiankan, agaknya baru balik laut ke ape ke kan... penat.. so aku pon tolong je lah... kalau bab tak de resit belian minyak tu, biasanya aku akan bebel. suruh bawak lain kali, resit belian minyak tu penting sebab kita nak kene tengok betul ke belian minyak? (actually aku mintak sbb takot audit. kalau tak de, aku yang susah.. hahaha)

tak ada internet tu, biasela... kita la pulak kene bebel dengan nelayan, tu aku pulak tak suke. hahaha... paling tak suke. hahaha

ok so kembali kepada perasaan terpendam ni, nak dijadikan kes, tadi.huh! aku bergaduh dengan seorang nelayan

Bila aku tengok resit dalam bahasa cina aku pun dengan sopan santun mula bertanya

"La... kenapa bahasa cina, kan da cakap... bahasa melayu"   
"nyonya tu tak nak tulis melayu"
"eh orang lain boleh je tulis melayu"
"dia (nyonya tu ) memang tak pandai tulis melayu la"
"kalau macam tu awak tulis la sendiri awak tangkap apa"(hulur semula resit dengan pen)
"eh awak tulis la"
"eh kenapa orang pulak yang kena tulis, awak tulis la sendiri"
"awak tulis je la! Rengit boleh je!" (bernada tinggi)
"eh kenapa pulak... awak yang tangkap ikan kan. Akak...." (aku da mula hilang sabar, aku pangil akak senior kat dapur)
"Rengit boleh aja! kenapa sini tak boleh pulak?"
"Huh" 

masa ni aku da start narah tahap popeye the sailor man tut tut da,masa tu aku rasa nak ronyok resit hasil tangkapan dia, aku nak campak dekat luar. Tapi,apa yang aku buat? aku tarik nafas panjang panjang dan aku istigfar. Aku mula menaip, mengambil keputusan rasional untuk ishtihar agak agak macam biasa. 

agak agak harga 
39-40 udang besar
25-30 udang besar(sederhana) ikan senangen, ikan bawal
18-20 udang belang
5-8 ikan gelama

nasib la betol ke tak, aku tak pandai bahase cine. aku pulang ic nelayan tu tanpa pandang muka dia. Aku bukan apa, aku boleh je buat ishtihar agak agak ni, tapi aku ada banyak sebab kenapa aku ak nak buat.

pertama : macam yang aku cakap tadi. aku tak faham bahasa cina. 
kedua : memang dah termaktub dalam undang undang ishtihar, kena tulis dalam bahasa melayu ataupun dalam bahasa inggeris.
ketiga : kalau audit chek! mati lah aku
keempat : aku da banyak kali cakap dekat nelayan tu untuk tulis bahasa melayu. kalau sekali dua boleh la aku tolng.
kelima : erm... aku da lupa. tadi masa marah lebih 10 aku senarai. huh! marah diri sendiri.

memang la bagi korang, benda senang pon nak berkira, buat je lah, ye... memang aku boleh buat tetapi.

pertama : melanggar undang undang adalah salah disisi undang undang. (tahan gelak)
kedua : sepatotnya memang tak boleh buat. Aku buat, sebab nak tolong orang kita, kesian. dia orang penat baru balik laut (sebab, yang selalu spoil ni... org kita juga. plus... nelayan cina, boleh je tulis resit dalam bahasa melayu. so pelikkan...)
ketiga : bila dah tolong sekali, dia orang pun da malas nak suruh org kedai tu tulis melayu lagi.. sebab tahu kita boleh traslet dalam bahase cine.
keempat : bila audit. yang kena nanti pon kita.
kelima : bahasa yang digunakan adalah sangat tidak sopan. seperti merendah rendahkan aku yang bekerja sebagai kerani.

Ya aku tahu gaji kau jauh lebih besar dari aku... ya.. itu betol (pendapatan sehari 100-300 WOW!) tapi itu tak bermakna kau boleh memperkecilkan aku dengan seringgit yang kau bayar tu. seringgit tu bukan duit aku. itu duit kerajaan. 

Aku marahhhhhhh..... rasa nak taip panjang lagi. tapi ni pun aku rase dah panjang sangat. so aku cau dulu. lepas ni kalau kau datang senggarang lagi. aku suruh kak aza yang ishtihar untuk kauuuuu... baru buku bertemu ruas.

adios kawan kawan. Assalamualaikum.


notakukukakicagu : tak ade gambo... korang bace la sampai juling. hahahaha

Wednesday, September 18, 2013

luahan Hati S1

Assalamualaikum

"Eh Fara... Kau ada dengar cerita pasal pemain import JDT, Pablo Aimar, TMJ beli RM 7.2 juta untuk lima tahun... Kalau kita kirakan Fara, gaji dia sebulan dalam 120 ribu la. Pergh... Untungnya"

"Alhamdulillah... In shaa Allah, makin meriah la pasukan kita kak..."

"Kayenye la TMJ kan Fara, Kalau la dia bagi rakyat dia seorang 100K pon tak luak kan duit dia..."

"Ish akak... ada pulak, banyak tu akak"

"Eh tak la Fara... tak banyak... 100K je Fara, pandai la kita nak buat apa dengan 100K tu, sekali ni je pon... untuk rakyat dia kan..."

"Akak, memang la TMJ boleh bagi, tapi kak... kalau da bg sekali, mesti ada kali ke2, ke3, ke4... Sampai bila TMJ kita nak bagi? Sampai habis semua harta raja? Lagi satu kak, benda mudah dapat ni, org tak hargai kak... Plus org jadi malas kak, orang jadi tak nak usaha. Nanti generasi akan datang cakap mcm ni 'Tak apa, Raja kita kan ada, nanti Raja kita tolong' macam tu ke akak nak?"

"Tak Fara... sekali je..."

"Akak, kalau semua orang Johor ni berfikir macam akak tak apa, kalau yang berfikir macam orang cakap tu macam mana?"

"Erm..."

"Usaha kak, bila kita susah kita akan hargai apa yang kita ada kak. Akak, macam macam contoh sekarang yang kita boleh nampak depan mata kak, Budak budak sekarang ni... Ya... memang mereka semua semakin cerdik, berbanding zaman kita dulu, tapi moral mereka semua? adap sopan mereka semua? Akak tengok la sekarang, budak budak belom sekolah rendah da pakai Tab. Fara? corby je... hahaha.. nak dapat sesuatu barang just kene gulik kat lantai je... Hahaha... Lepas tu da dapat Tab, sehari dua je main, lepastu kat kaki dah... Tak menghargai... benda senang nak dapat kak..."

"Ye lah Fara, dulu akak nak pakai 3310 pon kumpul duit sikit sikit..."

"Kan, mak bapak muakan sangat anak anak dia orang, tengok baru baru ni, cikgu langsung tak boleh pukul malah tak boleh buat penderaan mental. Sikit sikit saman, tapi bila di fikir fikir balik... Bagus juga la kan, kurang la kerja guru, tapi kesedaran anak muda la yang tak ada. Hahahaha Dengan mak tak ada hormat, jerit, tengking, pukul mak. Buat mak tu macam apa. Kita ni sampai sekarang nak cakap dengan mak susun ayat berjele dalam kepala sebelum luah kat mulut."

"Fara tak rasa sakit beranak, mana Fara tahu"

Aku diam, dan dia mula berhujah. Bercerita, seksanya sewaktu mengandung, sakitnya sewaktu bersalin, lecehnya sewaktu berpantang, letihnya sewaktu menjaga anak sakit dan sebagainya.

Ya. Memang aku belum merasa itu semua, tapi mak aku juga pernah merasai semua itu. Mak aku tak pernah pula marah cikgu jika mendenda aku jika aku salah di sekolah.( infact kalau aku beritahu kene denda, pakat makan nasi tambah la... hahaha)

Pernah dulu, mak aku hantar rotan masa hari terbuka sekolah, suruh cikgu pukul kalau aku ada buat salah. Sangat mainstream kan.. hahaha... (bukan aku saja, semua adik beradik aku pon sama) 

Aku bukan nak kata aku ni baik ke apa ke, cuma entah la.. Manusia ni. Kalau da senang nak senang lagi, Kalau dah sayang, diberi apa saja. Pertahankan apa yang tidak sepatutnya dipertahankan. Pelik.

Usaha? kalau boleh... itu pilihan terakhir.

Hahaha....




Sunday, August 25, 2013

AF Akademi Fantasia. Zahid.

Assalamualaikum...

Zahid. Name ni adalah nama yang buat Fara tersenyum kalau teringat. My sweet memory semasa mengharungi zaman rebina.

Masa ni siapa yang tak negok AF macam tak thrill la. Gosip gosip terkini budak perempuan dekat kelas adah mengenai gelagat mereka dekat diari AF. Ada sahaja cerita mereka

So, tak mahu cerita panjang, korang layan la video video zahid ni ye. Saya minat Zahid, so what? hahahaha


che' mek molek.

where is the love?
walaupun ni linda yg nyanyi.. tapi suke sebab Zahid... ^_^

Zahid sebagai penyanyi latar.. Tetap ade Zahid.. hehehhe
(lagu ni best gile bile Fara nyanyi.)

Pesanankukukakicagu : Dulu penah berangan nak kawen dengan Zahid. hahahaha

Saturday, August 24, 2013

kembara mahkota johor lalu dihadapan office

assalamualaikum semua... 



Hari ni, antara hari xcited bg fara. Nak tahu kenapa? Kerana JDT gol!! Safee yang golkan... Hahaha(semase entry ini ditaip, Safee memang baru sahaja menghadiahkan JDT 1 gol.) happy sangat.

Berbalik ke pangkal jalan, hari ni Fara nak update mengenai Kembara mahkota Johor, yang bermula dari 24 ogos (hari ni) sehingga 27 ogos ini.




Nak dijadikan cerita, tengah berkemas siap siap nak balik. Kak Aza, dari dapo terus melulu kedepan dengan tergocoh gocoh.

"Da bunyi... Sultan lalu.... kamere kamere" 

xcited bukan main Fara dengan kak Aza, siap berlari keluar untuk menanti ketibaan sultan dan TMJ (lalu je pon... hahahaha) perasaan ingin membuang air kecil hilang entah kemane (sangat x senonoh) hahaha...


video

Antara Pacuan 4 roda yang pertama lalu, adalah pasukan PDRM dan juga pasukan JPJ yang datang mengedarkan bendera Johor dan juga kipas Kembara mahkota Johor. Masa kereta JPJ ni berhenti depan kita org, rasa cuak juga. Tak kan berdiri tepi jalan kene saman kot.. hahaha... bila tengok Org peladang dapat bendere, baru la terjenggah jenggah. ^_^


Selepas sahaja mereka beredar, kami (Fara dan kak Aza) menanti hampir sejam untuk melihat sendiri Sultan kami dan ahli ahli kembaranya.

 enjoy the pic n enjoy the video. 





ni muke xcited baru dapat bendere dengan kipas.

muke da penat mintak penampo. hahahha

ni da macam patong kat tengah jalan yang pegang bendere jalan rosak. hahahaha

fara n kak aza.

masih menunggu.

budak seberang sudah terbaring di pangkin, ala ala bercanda di pasiran pantai. hahaha

Akhirnya Sultan kami pon lalu, Fara punye xcited. sampai lompat lompat mase Sultan lambai bile fikir balik mcm first time je kan jumpe sultan (rasenye memang pon... hahaha) dok usha mamat moto n abang abang JMF sampai lupe TMJ. Da lalu ke belom? Tapi memang rase berbaloi la, walaupun dapat tengok beliau lalu je.. hahahaha. Ye la Sultan negeri Johor kot...(bajet negeri lain x de sultan...hahaha... Jakun)

ni la sultan kami. pic ni dari persatuan bangsa johor


video
Ni la video mase Kembara Mahkota johor lalu tadi. (Abaikan suara gedik, tu xcited tak bertempat hehehe...

ok semua, adios.

pesanankukukakicagu : saya sayang diri saya, ibu bapa saya, keluarga saya, negeri saya, negara saya, TMJ saya <- eh.. tetibe.. hahahaha

Tuesday, August 20, 2013

key board warier kah aku?

Asslamualaikum...
gengster kapal selam

Saya ingat orang Amerika dah cukup bodoh bila mereka bertanya kenapa Washington tidak menghantar John Rambo , Steven Seagal dan Universal Soldiers untuk menyertai perang di Iraq tetapi rupanya masih ramai rakyat Malaysia yang terlalu bodoh hingga bertanya kenapa kerajaan tak hantar jet pejuang, kereta kebal dan kapal selam kita ke Mesir?

Kita kutuk tentera Mesir bertindak membabi buta tapi dalam masa yang sama kita mendesak kerajaan supaya menghantar tentera secara membabi buta.


Sebenarnya semua negara termaktub dalam konvesyen Geneva dan bukannya boleh menghantar tentera sesuka hati. Lagi satu sebelum menulis tu fikirlah dahulu. Fikirkan jarak kita dengan Mesir. Kita tak punya mana-man abase terdekat dengan Mesir. Kita bukan seperti Amerika yang mempunyai base tentera di merata corok dunia. Fikirkan air, land dan sea border invasion. Fikirkan mengenai jarak Sukhoi kita yang hanya boleh bergerak dalam jarak 3500 kilometer manakala jarak Malaysia ke Mesir ialah hampir 6000 Kilometer. Fikirkan kita tidak mempunyai aircraft carrier... guna hak miranda sebelum hak bersuara.

Oh ya kepada mereka yang bercita-cita nak jadi penyelamat dunia, dengar sini, Malaysia membeli kelengkapan tentera hanya untuk pertahanan negara. Kita tidak membeli kelengkapan tentera untuk menyerang negara lain. Kita tidak langsung mempunyai keupayaan untuk menyerang negara yang jauh seperti USA, Russia dan China. Kalau mahu menyerang negara lain sekalipun, mungkin jiran kita seperti Indonesia, Singapura dan Thailand.

Kalian jugak yang menyalak hutang negara hampir setengah trilion USD tapi kalian jugak yang nak Malaysia pergi berperang. Ingat minyak kereta kebal tu boleh isi dengan air liur ke? Sebenarnya siapa yang mahu membankruptkan negara?

Ingat, guna hak berfikir sebelum hak bersuara. Terima kasih.

-HE-
Ni adalah petikan dari status page Saya Sayang Tun Dr Mahathir Muhammad yang fara share ke page fara tadi. 

Fara setuju dengan pendapat HE (admin page ni) jadi Fara share la status ini. dan tiba tiba ada sahabat Fara datang menyindir kau kau.


Fara terperanjat sebenarnya, sebab Fara hormat dia sebagai kawan. Tapi sindiran die sangat keras, jadi Fara perlu pertahankan apa yang telah Fara mulakan. Tugas seperti 'mata mata' bermula.

Fara bertanya dengan ramai org, antaranya en HE (admin page yang post pasal artikel ni), kawan, sedare, mak dan ramai lagi. 

Ada yang bagi respond positive dan ade juge sebaliknya. 



Sejujurnya.. Fara jarang share sesuatu yang sangat sensetip seperti ini. JARANG. Bukan bermakne tak ada. ada, tapi jarang. FB Fara lebih kepada perkongsian gambar, bola (terutamanye mengenai JDT), link movie, link youtube, dan sewaktu dengannya.

jadi adakah layak untuk mengatakan Fara ni key board warrior??? Fara tak rasa Fara ni key board warrior. meh sini rujuk FB fara. fara ketupat 


Jadi setelah kesemua maklumat telah fara kumpul. Fara bagi beliau semula untuk menghadam. kalau korang nak join hadam, korang boleh ke klik sini dan sini



Dan dia masih pertahankan hak dia. Masih pertahankan apa yang die percaya, so, let it be.



Mengalah tak bererti kalah. sekian.

sile kelik gambar untuk tumbesaran yang lebih besar.

Notakukukakicagu : sekarang update pakai print screen je... semakin malas nak menaip nampaknye... hahahaha...

Thursday, August 15, 2013

JDT vs Perth Glory

Assalamualaikum geng salam 7 syawal ^_^

Perlawanan pada hari ni agak slow (dari pihak JDT la) tapi agak aggressive pada akhir perlawanan. Ramai pemain simpanan yang dikeluarkan. mungkin ni salah satu fator kekalahan 2-0 kite kot.


Perasaan?

sedikit kecewa dengan percaturan ni

masih sokong JDT?

OPKOS!!!!

so sambil sambil tengok bola, fara pun menyelam berFB. so keluar la... sketsa Fara bersame kawan bola (kalau bab bola je.. memang selalu chat ngan beliau)




Ok, secare jujurnya Fara.. baru start minat JDT ni dari tahun lepas. Selame ni sokong game yang melibatkan Malaysia je. Plus sokong pon sbb karekter.(hensem, popularity lbh kurang mcm tu la...) perempuan kan... 

Tapi start 2010, bile malaysia menang AFC. Fara mula tukar cara Fara minat, dari minat karekter. Fara mula belajar untuk minat secare keseluruhan. bukan setakat minat penyerang je...(sebab dieorang yang golkan kan.)

Fara mula belajar untuk mengenali mahali, muslim, khairul fahmi, nazmi, amirul hadi, shafik rahim, badrul bakhtiar, safee sali, kembar, dan ramai lagi. Sampaikan banyak update dekat blog pon pasal bola je. Hehehe.

So bile da start balik Piala Malaysia ni. semangat untuk sokong JDT semakin membare (ale ale.. *tetibe je nyanyi sensorang.. hahaha) tu yang agak kecewe dengan perlawanan tadi (sebab mengharap JDT menang... -_-"). 

Banyak lagikan yang perlu Fara belajar dalam bidang bola ni. Huhuhu

Jadi, bila da kalah ni kan. Apalagi tunggu je la Sukan Star troll, hahaha... walaupon sakit hati membace, tapi tetap bace juge. Siap tunggu lagi ape dieorang nak bahan.



Baru je cakapkan... Pantas betol dieorang ni.. hahaha... Fara hanye mampu baca dalam keadaan tersenyum sambel geleng kepala. 

Tapi dalam hati " tak pe... Harimau tersadung kaki hari ni, nanti bila beliau da bangun... beliau da mengaummm, jangan menyorok pula" huhuhu belagak...

Bila da tak tahan kene kutuk ngan membe sendiri terus keluar statment macam di atas tu. Geram tau! Hahaha... tapi kalau da jodoh die.. kelantan joho pon ok kan.. hahaha...

ok... nunite semua.. adios.

Tuesday, August 13, 2013

hujan meteor


Assalamualaikum, salam aidil fitri

"Diramalkan, hujan meteor akan melanda ruang angkasa Malaysia sekitar jam 11 malam sehingga subuh 13 ogos'13 "

Huh, Fara terus teruja bila mendengar statement dari pembace berite itu. mood tak 'sabo-sabo' nak 'tengok' hujan meteor dengan mate sendiri semakin membare. Tahap perasan yang diri ni menjadi shan cai semakin menebal, mane tahu... Tiba-tiba boleh dapat pakwe mcm doe ming si ke kan.. hahaha... Berangan sangat!!!

 

Sudah-sudahlah berangan cik Fara oi.. hehehe.. Ok, kite sambung cerita, malam tu Fara pun duk tunggu la depan tv sambil ditemani laptop cik umi. Mana tahu ada org update da nampak meteor ke kan...semangat la katakan.. keh keh keh

11.00 pm.

Berdiri luar rumah, mendongak tengok langit.

Tak ada apa pon.

Masuk rumah tengok update kawan kawan dekat FB. Rata-rata semua kata tak nampak apa-apa, 

Kecewe.

12.13 am

dayat muncul dicelah celah FB keh keh keh




Ni antara perkara yang di bebel bersame beliau la. Ok memang nampak merapu disitu. keh keh keh. (kawan kawan bab wish tu.. suke suke je, jangan amek serius... khurafat. Fara saje saje je tu.)


Fara pon teruja la kan, terus bukak link yang dayat bagi( penat nak mendongak tengok langit. hahaha) penat nak tukar tukar tab, fara pun buat mcm bawah ni. Ha... puas hati... hahaha....


As a result, Fara ada jumpa 1 biji(penjodoh bilangan ape ye yang sesuai untuk meteor ni.. main bedal je.. hahahha) meteor... ok la kan.. dari x nampak langsung.. bile Fara print scren, x de pulak berekor macam yang Fara gambarkan... hahaha tak pe la, janji da nampak kan.. hehehhe.

ok tu je nak cerite. bye. hahahha

Monday, July 8, 2013

proton GEN 2 biru cair

Assalamualaikum.


Hari ni nak story mory pasal kejadian balik kerja tadi petang, tengah dok tunggu bus dekat bus stop sambil buat konsert sulung (menyanyi sensorang).

Telinga Fara tertangkap bunyi tikus mondok (bunyi org lelaki sweet sweet tu) memula buat tak endah je, bukan nak bajet cun ke hape...(walaupun ade la berperasaan begitu sedikit... Astagfirullah... jangan riak Fara.. hahaha) tapi sebab da malas nak layan abang abang india contract SAJ kot.. yang tengah betolkan paip bawah tanah dekat seberang tu.

walaupun beliau bukan tikus mondok, kire adik beradik la kan... hahahha

Tapi bila di kaji balik.. bunyi tu bukan je datang dari seberang kiri, malah seberang kanan juga. Fara pun terus je mencari arah tikus mondok yang lagi satu itu. 


Slup!!! Mata Fara menangkap kelibat seorang hamba Allah yang dok sweet sweet dari dalam sebuah kenderaan yang diberi nama proton GEN 2 berwarna biru cair yang bernomber plat yang tidak ingat, sedang melambai lambai pada Fara.

Macam biasa, Fara tenung beliau (nak pastikan, betul ke beliau tengah cakap dengan Fara.) Toleh kiri kanan malah belakang dekat kawasan pejabat peladang pon Fara usha.. Mana tahu die dok usha org pejabat peladang kan.

"Eh cakap dengan aku ke?"  monolog sendiri


'Eh... pangil aku kesane pulak...' buat muke pelik, toleh arah lain.(hujung mate masih lagi mencuri pandang en GEN2 tu... 'Der.. die datang pulak, sangup pulak u-turn...' Sambil buat buat tak perasan.

Proton GEN 2 yang lupe no flat

Proton GEN 2 berwarna biru cair itu berhenti beetol betol dihadapan Fara. Tingkap kereta otomatik itu diturunkan semua.


"Kenal tak?" beliau bertanya.
"tak kenal, tak kenal" Fara jawab
"tak kenal?" beliau bertanya lagi
"tak kenal tak kenal" Fara memberi jawapan selamat.
"duduk mana?" beliau bertanye
"sane" Fara jawab sambil juih bibir...
"Urm... tak apa la... nak no phone boleh?" beliau berkata lagi
"Erk.. x pe la.. bye" Fara terus buat donno...

Dan GEN 2 biru cair tu pon meluncur pergi meinggalkan Fara, tak lama lepas dia pergi. Bas Fara pun sampai...

Bila Fara cerita dengan puan umi, puan umi marah. Sebab Fara dok layan beliau, Puan umi kata lain kali jangan layan, buat buat tak nampak je. Buatnye kene colek ke hape ke...(nampak tak puan umi sayang kite lebih... INI BUKAN PENGARUH DVD YE!! hahaha)

pesanankukukakicagu: Tapi, bila di ingat ingat balik... Macam kenal, macam membe.. or sedare kot...hahahaha Kepada en tikos mondok... kalau benar anda kenal Fara... Harap PM ye.. hahaha... Fara memang mengalami masalah hilang ingatan siket. (sedap tu semut masak 3 rase... hahahah)

*sambil bajet die bace belog Fara... hahaha 

**********************************************
Update : 9:30 pm

Adakah mamat GEN2 ni mengalami kekeliruan seperti org lain juge. Tak dapat bezakan Farah dengan Farah Nabilah.

Ni Fara update sebab tiba tiba ada orang call, marah marah. Kata Fara tipu status. Der..[-_-] anda macam kelakar pula, pilihan semua ditangan anda. Kalau anda memilih untuk mempercayainya. Maka, silakan percaya. Terpulang. As simple as that.

Notakukukakicagu : sebenarnye tak kisah pun kalau ada orang keliru dengan Farah shuhaidah(me) dengan farah Nabila(eya) tapi kalau da sampai nak marah marah, tinggi tinggi suara. sape x hangenkan. Ye kan je dah kawin, senang.

Friday, July 5, 2013

bile mak kulai nak amek pencen

Assalamualaikum...


Selamat pagi jumaat semua. [^__^] Dok sengeh je ye korang bila nampak perkataan jumaat, tahu le, mengkome mengkome happy esok n ahad cuti. ye dok? hehehe... Fara? Happy juge, mcm u olz. Walaupun esok fara kene keje juge... huhuhuh


(wei! ingat tau, esok ade bola. JDT vs SELANGOR) <-- konon konon bisik... suke hati kite la nak selit pasal bola, belog kite kan. Hahaha...


Ni nak bercerite ni, semalam umi cerita kat Fara cerite best. Cerita pasal mak kulai (nenek sebelah mak) yang teringin nak amek pencen macam mak muar(nenek sebelah abah). Hahaha kelakar. 

me n mak kulai

Atuk cik(atok sebelah abah), merupakan bekas anggota polis, tapi beliau da meninggal dah... Jadi, sebagai balu anggota polis... setiap bulan mak muar akan pergi BSN, untuk cocok duit pencen. Nak dijadikan cerita, mak kulai yang melihat rutin bulanan mak muar pun terasa nak keluarkan pencen juga.


abah n mak muar


Mak Kulai pula balu isteri peneroka (atuk kulai pun da meninggal), jadi tak ada sebab la untuk beliau mendapat pencen kan. Tetapi keinginan beliau untuk mengeluarkan pencen adalah sangat tinggi, mengalahkan tingginya gunung kinabalu.(perghhh perghhhh... huhuhuhu)

Beliau pun dengan rakus, menyelongkar segala beg beliau untuk mencari buku bank yang beliau ada. Dan memakse puan Farah Nabilah ke bank, berikutan untuk memenuhi keinginan hati yang melonjak lonjak.

mak kulai n mak muar

Bila puan Farah Nabilah melihat buku bank yang dijumpai mak kulai... Puan Farah Nabilah mengaru kepalanya yang tak gatal,seraya berkata


"mak... ni buku asb ni mak..."

Tetapi, mak kulai tidak gentar dengan pernyatanyaan itu. Beliau masih tetap mahu meneruskan impian dan cita cita beliau untuk mengeluarkan pencen macam mak muar. Maka puan Farah Nabilah pun menuruti kehendak mak kulai itu...

Bila sampai di bank yang berkenaan, mak kulai dibawa keatas untuk di mengemas kini penyata tahunan beliau... bila dah siap, beliau pun menalipon anak ketiga beliau mengadu

"ton... mak muar amek pencen, tak kene panjat tangga pon...." 

Nak ngadu penat naik tangga la tu, almaklumlah.. dah berumur. Selalu sakit kaki...  

"memang la... mak muar tu amek pencen. Mak bukan pergi amek pencen..." 

Begitulah kisah kelakar dari puan umi kepada Fara, sekian.


Friday, June 28, 2013

Ke Kuala lumpur

Assalamualaikum

Away to kuala lumpur petang ni...

untuk menghadiri majlis perkahwinan kawan baik ai... cik abby


ni la cik abby tu...


dan juga.. untuk menghadiri perlawanan akhir ni...


so.. kalau ada sesiapa yang nampak cik fara esok... tegur tegur la ye...

babye... 

Thursday, June 27, 2013

Kemana kita selepas SPM

Assalamualaikum semua..

Malam semalam Fara asik teringat lagu sekolah Farah je, sampai update dekat FB tak tahulah kenapa, rase nak gelakkan diri sendiri pulak huhuhu...


Bila dikaji balik, mungkin disebabkan umi yang asik minta Fara menasihati si adik bungsu tu, tentang hala tuju dia selepas SPM ni... (Tahun ni beliau bakal menduduki peperiksaan kecut perut tu... huhuhu...) Sebenarnya, Fara rasa, Fara ni tak layak nak menasihati beliau... sebab Fara SPM pon 1A je... hahaha takot jadi "Ketam mengajar anaknya berjalan lurus" pula nantikan...

Rasanya lebih molek jika along yang menasihati beliau, sbb kalau dari segi pelajaran dalam adik beradik kitaorang, alonglah yang paling membanggakan.. hehehe dalam bab masak pon along paling pandai... kalau bab cantik, pon along paling cantik. Huh!  Jeles dengan beliau!!!  (ok along sile jangan kembang hidung. sila sediakan spegeti special untuk aku esok! ni bukan saje saje nak puji ok... hahahaha)


Berbalik pada cerita kita tadi, memandangkan aku yang paling dekat dengan beliau (adik bungsu tu.. kan aku duduk dengan family sekarang ni kan kan...) maka umi mempertanggungjawabkan aku untuk menasihati beliau... 

Aku pun, memulakan aktiviku dengan membebel kepada beliau. Hahaha... (Aku memang kuat bebel, plus agak panas baran. Hahaha) Biar sampai torek telinga beliau kene bebel dengan aku. Actually aku nak bagi dia sedar, jangan jadi mcm aku... just tumpu 1 mata pelajaran je... dan tu je yang dapat A. Hahaha... nasib baik subject lain semua kredit.. hahaha... Dah dah la tu kutuk diri sendiri... hahaha... (rase kesian dengan diri sendiri.. -_-" )

selepas aktiviti membebel, Fara mulakan aktiviti soal jawab.

Fara : kau nak belajar ke nak kerja? kalau nak belajar main main buat tambah hutang, buat cari gepren.... tak payah!
Adik : nak belajar
Fara : keje terus kan senang.. masok polis ke askar ke... habis rekrut terus keje... dah dapat duit dah..
Adik : nak belajar la...

Bila beliau da memilih untuk sambung belajar, Fara mula mengesyorkan beberapa pilihan seperti Adtec dan juga Politeknik... Bahagian kemahiran, sebab Fara nampak minat dia lebih cenderung pada teknikal... experimental... lagi pon pada Fara, bahagian kemahiran ni, memang memerlukan kepakaran tangan lelaki berbanding perempuan kan kan kan


Seterusnya, Fara memulakan aktivi untuk mencari pelbagai info yang boleh membantu beliau mencari hala tuju, dan Fara pun mula google sagala info mengenai pelbagai kursus yang ditawarkan di politeknik, Adtec dan sinopsis setiap kursus untuk meudahkan beliau faham dengan setiap kursus yang hendak dipilih.

kalau korang nak tahu juga  korang boleh kelik ni ---->  politeknik edu

Jadi, balik ni baru aku nak bagi beliau mentelaah. fikir betul betul apa yang dia nak belajar. Hope dia dapat buat pilihan yang tepat... dan tak tersalah membuat pilihan macam aku ni (mengasihani diri sendiri lagi -_-"). 

Tapi kan... Kita kena ambil semua pengalaman kita dengan berfikir.. sesuatu yang berlaku tu ada hikmah yang kita tak tahu kan... Mungkin belum masanya rezeki Fara kan... Allah nak beri yang terbaik untuk Farah... So Farah!!! anda tak boleh down.. Anda kena berfikiran jauh kehadapan! (memuhasabah diri sambil menaikkan semangat untuk diri sendiri. Chaiyok Fara!!!!)


so semua... itu sahaja cerita hari ni.. babye... berjumpa dilain post... ^_^

pesanankukukakicagu : kepada Yaya, my adik sedara... ni kak ai da jawab soalan hari tu... harap memuaskan hati anda la kan... hehehe (tapi beliau x tahu kewujudan blog ni rasenye.. hahaha... x kesah la...^_^ ) 







Template by:

Free Blog Templates