Wednesday, May 25, 2011

hantaran

assalamualaikum

Apa itu hantaran?
seperti yang kita tahu selain mas kahwin, yang menjadi hak seorang perempuan yang pasangan lelaki wajib beri kepada pasangan perempuan, hantaran juga menjadi sesuatu yang mesti dalam setiap perkahwinan mengikut adat orang melayukan.

sebenarnye hantaran ini ialah hadiah kepada pasangan pengantin itu, kebiasaannye kedua - dua pihak akan menentukan sama ada hendak beri dalam bentuk sepersalinan mahupun serba satu. dan bilangan hantaran juga, biasanya pihak perempuan akan memberi 2 dulang lebih berbanding lelaki, dan dulang hantaran juga kebiasaannya diberi dalam nilai nilai ganjil. seperti 3 berbalas 7, 7 berbalas 9 dan sebagainya.
.................................................................



wutdetapir?? kenape tiba - tiba bercerita mengenai hantaran bagai nie?? ha... korang terkejut tak? fara yang menaip ni... lagi la terkejut, fara nak kahwin kew?? bukan kew solo molo?? ha... ni yang nak cerite ni.. terperanjat juge semalam bila tiba - tiba ada seorang sahabat rapat fara bertanye mengenai kahwin kahwin nie..

sebenarnye fara agak malu bila kawan bertanye mengenai kawen kawen nie... rase macam da tue sangat.. padahal baru doploh satu... huh!! hehehehe... agak sempoi bile beliau kate


die : kalo ak nk kawen ngan ko, ko nk x ?

fara : hahhahha ko adew **** ribu. kalo adew aku on, yg penting aku nak kawen x mo hutang keliling pingang.. hahaha...

die : ko x kesah nk kawen ngan ak ?

fara : aku gurau je la ko ni....

die : hahahaa sbb ak rase ko paling murah, **** ribu jew yg lain mintak beribu ribu

cis, fara ingat da habis mahal da fara mintak. die kate murah jek.. hahaha... double malu ye disini.. bagi fara, hantaran, mas kahwin dan majlis perkahwinan, tak perlu lah nak buat lebih dari kemampuan kita. nanti menyusahkan kite semase alam perkahwinan, mana nak layan hutang, nak layan keperluan anak, keperluan diri. baik ler dari bayar hutang hutang tu kite wat beli barang barang rumah , ye dak?


tapi kalo partner uolz yang kaye kaye tu nak sponser wat grand grand... wahai gadis gadis, sile jgn tolak tuah. hahaha.. kate YE, YES, I SETUJU!!! hahahaha bile fara da sengal... ok kengkawan ni je fara nak cerite.. pendek je n3 hari ni, kan semalam da bg kowang bace panjang panjang. nanti juling mate tu... hehehe papai cemua..

saya tgh tggu awak... saya nak pulang rusuk awk yg saye pinjam..

notakukukakicagu: asik cite pasal kawen je kan... hahahaha.. aura akak ngan adik tu meresap2 kat fara... kehkehkeh.. mak kate elak ko je kawen du ai... hahhahha sungguh x ley terime.

notakukukakicagu lagi : pic sumber dari fara n dari google ye.. ;)




23 cmnt:

oranglidi said...

aku rasa yg tanye ko tu dia minat kat ko la tu. saje dia gurau. ada makna tu.

haha.

Syukie said...

:) hehe best tu...ada orang dah minat hehe...
bile tu a'ai :)

aque said...

orang lidi > hahhaha kawan baik la.. lagi pown die da adew awek da... hahahha

syukie > hahaha mane adew.. sape la nak kat ak nie.. hahhahah bilew?? ap tu?? hahhaha

*Miss Syahnia* said...

wah ada offer ajak kawen tu..

buat knduri ikut kmampuan
biar sderhana tp meriah ;)

aque said...

miss syahnia > hahahha kami bergurau jew.. huhuhuhu

sangat setuju...

J.M.R said...

dah tak lama la nih..terima kan ajer offer2 tu...:-p

aque said...

hahhaha oh tidak...
kami kengkawan je... tak lebih... hahhahah

Fakhrul said...

Ok, sy sudi mengambil rusuk mu semula :)

aque said...

fakhrul > bg alamat nant saye pows.. hahhaha

Fakhrul said...

hahahaa..sudikah awk jd isteri sy? HAHAHHAHAHA..xyh post2 lagi,..waakkaka

aque said...

hahaha(gelak sampai nak jatuh kusi)

Fakhrul said...

Hhahaha...jatuh kusi dh? ehehe..tu tanda2 setuju la tu...wakakakak

aque said...

hahhahahha.... speechless hahhahaha...

Fakhrul said...

weeee~ <3 :P

aque said...

hahahahha sengal....

Yastro said...

hantaran 20 dulang pun x bape kisah ngat,tp bab mas kawin sampai 15,000 hengget...pehhh...nazak org mesia skg nih..

25,000 burger sejak 72

aque said...

huhuhuhu.. nak wat mcm manew
semua kos kahwen dah naek...

kalo kat johor.. makan jew dah cecah 10 ribu kalo pakai katering.. belom pelamin baju pengantin kamera man mak andam barang hantaran sewe kemah kusi meje beg jinjing... ha... hahhahha...

lizz said...

maybe orang yang tanya tu serious kot!!!hah, acaner tuh -..-

Anonymous said...

apa tggu lg huhuhu...cari la calon cepat...;)

aque said...

anon > hahaha.. x la.. die memain jek.. kenal die dah lame... keh2...

anon > cari calon cepat?? hadoi... mude lagi la... huhuhuhu

Anna Boleyn said...

uii pening plak pk pasal kawen haha

aque said...

anna> mmg pening sangat tau.. hehheheh

p/s: mcm da nak kawen plak.. huhuhu

♥♥♥aRiSa FunAbAsHi♥♥♥ said...

ehem3x..phewiiit..hahaha..ade la tuh kan..

Post a Comment

Template by:

Free Blog Templates