Tuesday, June 21, 2011

terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata....

assalamualaikum...

kelihatan gadis berkasut getah sedang tekun menghadap ke pc memerhati jam di sudut moniter menanti masa pulang seperti biasa. sampai jua masa yang dinanti nanti gadis berkasut getah itu, kelihatan senyuman mekar menghiasi wajah.

seperti biasanya gadis berkasut getah itu akan menuju ke pejabat ibunya untuk pulang bersama. almaklumlah, sejak sejak harga minyak naik, mereka sering berkongsi kenderaan ketempat kerja bersama.jimat katanya...

dipendekan cerita, gadis berkasut getah dan ibunya itu tiba di trficligh, seperti biasa arahan en lampu isyarat merah tanda berhenti itu di ikut tanpa sebarang bantahan. gadis berkasut getah memandang keluar tingkap memerhati mamat mamat motor yang lalu lalang dengan niat tulus mahu mencuci mate ( huh... gatal sungguh gadis berkasut getah itu). sesekali memandang lampu isyarat yang menunjukan 38 saat lagi akan bertukar hijau

" umi, kenape kereta umi tu ade kelua yang lambang bateri tu, " ramah gadi berkasut getah itu bertanya sambil buat muke innocent.
dengan kadar segera enjin kereta dimatikan, sesekali cuba menghidupkan kembali. ternyata enjin mula meragam dan tidak mahu menjalankan tugas seperti biasa. 

lampu isyarat bertukar hijau. ibu gadis berkasut getah itu mula tercari cari lampu emergency untuk dihidupkan. pantas sahaja gadis berkasut getah menekan butang segitiga itu. terdengar beberape bunyi hon panjang dituju khas untuk mereka.
tangan semakin lincah mendail no ayah gadis berkasut getah itu. selepas puas mendengar gelakan ayah mereka berdua diam kaku didalam kereta sambil  mengira berapa kali lampu isyarat itu bertukar hijau.

**********************************

moral of the story (adik ckp ) : sila jgn mati kan kenderaan jika ternampak lampu lambang bateri itu muncul ye.. wahai pengguna pengguna kereta kereta auto...

notakukukakicagu : terlajak kata, kereta tak leh idop... huhuhuhu

i love u abah..... selamat hari bapa (^_^)



19 cmnt:

adib syazwan said...

oh..rupanya kamoo la gadis berkasut getah tu ye..hohoho

James Alexander said...

owh... pasal bateri keta 'kong' rupenye...

igtkan ape la tadi...

hehehe...

aque said...

adib sazwan : tibe2 kasut getah ku hilang hahahaha
bukan saye la tu... huhuhuhu

james alexander : hehehehe begitulah kisahnye.. huhuhuhu

oranglidi said...

hehehe.. lawak la plak. tak tau nak gelak ke nak simpati. hehe. nak wat cmna kan dah takdir bateri keta tu nak mmpuih..

aque said...

hehehe 2 2 pown boleh tapew.. terime seadenye.. :D

nabilah_2908 said...

hahaha...apa motif si ibu gadis kasut getah tu matikan enjin..?

skrg mcm mana..dah ok kan..? :)

aque said...

akak nabilah : ibu tu kate" mane tahu kalo start balik lampu tu hilang.. "

kete masih di ospital lagi... :(

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

hehehe....

xpe la pengalaman tu...

aque said...

tahu tapew.....

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

dekat traffic light lah kereta nk buat hal ya..

aque said...

RINA > tu la pasal... smlam panjang juge jem... rase bersalah semalam..

JMR said...

alololo..kesiannya..heheheh

Anonymous said...

ala...ciannye...x apa la..nk wat mcm ne dah jd kn...selalunye if lampu bateri nyala..tu mean bateri dah nk kong...saba la ea awk..;)

syira said...

Ya Allah
mesti panik gila kn bila enjin takleh start kat traffic light tuh?
syira yg pakai manual ni pun, gelabah terus kalau mati enjin time berhenti kt traffic light.
tahan je la telinga dgr hon org.. hihi

Sharinginfoz said...

hmmmm mesti panik kan.....

aque said...

jmr : kesian kan... hahahaha(muke simpato x leh bla.. huhuhuhu

anon : hahahaha... pengajaran... hehehe

shirah : panic sangat2... tatawu nak nages ke nak gelak... last bantai gelak ngan mak... huhuhuhu

sharing info : aah panic gile... huhuhuhu

nuriz said...

haha!! crita kereta enjin mati ke rupanya , lawak2..

THE LEKAT LEKIT STORY said...

Bateri kong kan?? pernah juga mengalami situasi ni dgn adik masa nak balik KL dr kg. Nasib baik time tu kat stesen minyak. Kebetulan ada kedai spare part keta & bengkel dekat dgn stesen minyak tu.. & nasib baik lg ada sorang abg tlg. Memang nasib baik la aritu. Apa yg lbh nasib baik.. time tu bkn kat highway.. masih kat kulim (kg)

aque said...

aah.... uhuhuhu.... lekat lekit sangat nasib baik... :)

Post a Comment

Template by:

Free Blog Templates